Kuchnia

Ciasta i słodkości

CHAŁKA Z KRUSZONKĄ:

Składniki na dużą chałkę:

450g mąki pszennej
8g drożdży instant
3 łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka soli
100ml ciepłego mleka
100ml letnie wody
1 duże jajko
2 łyżki (około 30g) roztopionego masła
Kruszonka:

60g mąki pszennej
30g drobnego cukru
30g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:

1 jajko, roztrzepane (do posmarowania chałki przed pieczeniem)
Wykonanie:

Mąkę przesiej do dużej misy. Dodaj drożdże oraz cukier i wymieszaj dokładnie. Zrób na środku dołek, wlej tam ciepłe mleko, wodę oraz roztopione masło. Dodaj roztrzepane jajko. Wymieszaj wszystko dokładnie, po czym wyrób na gładkie, elastyczne ciasto (mikserem z hakiem zajmie to około 5 minut, ręcznie nieco dłużej).

Z gotowego ciasta uformuj kulę i przełóż je do oprószonej mąką misy. Przekryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmij je na lekko oprószony mąką blat i jeszcze raz wyrób krótko. Podziel je na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą; mi wyszło po około 260g na każdą część) i uformuj z nich wałeczki jednakowej długości.

Złącz wałeczki na jednym z końców i zapleć z nich warkocz. Ponownie połącz ze sobą końce. Tak zaplecioną chałkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub oprószoną mąką, podkładając końce warkocza pod spód, żeby się nie rozwinęły. Przykryj czystą ściereczką lub owiń luźno folią spożywczą i odstaw na 30 minut do napuszenia.

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło i wyrób pomiędzy palcami, aż pojawią się grudki.

Gdy chałka ładnie wyrośnie, posmaruj ją dokładnie roztrzepanym jajkiem i posyp obficie kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut, aż nabierze ciemnozłotego koloru.

Wystudź na kratce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation