Kuchnia

kulinaria

Cannelloni spinaci e ricotta

20 rurek cannelloni
500g szpinaku (moze byc mrozony)
2-3zabki czosnku
500g sera ricotta
100g parmezanu
1 jajko

Sos beszamelowy wg uznania lub proponuje moj:
40-50g masla
ok.60g maki
400ml mleka
sol, galka muszkatolowa

Uzywam z regumy mrozonego szpinaku, ktory szybko rozmrazam na patelni z wycisnietym czosnkiem i sola. Odstawiam do wystygniecia. Ricotte mieszam z jajkiem i parmezanem. Dodaje lekko cieply szpinak i mieszam. Napelniam cannelloni masa. Ukladam makaron w formie posmarowanej oliwa z oliwek. Polewam beszamelem.

Beszamel:
Rozpuscic maslo na malym ogniu. Dodac make, wymieszac, dodawac stopniowo mleko ciagle mieszajac - po kilku minutkach powstanie masa a la budyniowa. Posolic, dodac galke muszkatolowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation