Kuchnia

KETO

Uwielbiam gotować: Pasztet z jajek i pieczarek
Pasztet z jajek i pieczarek
[forma o wymiarach 10 cm na 30 cm]

Składniki:

10 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka
50 dag pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1/2 puszki groszku lub 20 dag mrożonego groszku
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki majonezu
100 g sera żółtego startego na dużych oczkach
sól
pieprz
ew. pęczek szczypiorku lub natki pietruszki





1. Ugotowane i ostudzone jajka obieram i ścieram na tarce na dużych oczkach.

2. Cebulę obieram i drobno siekam, podsmażam na rozgrzanym oleju. Dodaję oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki, duszę do odparowania wody przez kilka minut.

3. Do miski przekładam starte jajka, dodaję ostudzoną cebulę z pieczarkami, surowe jajka, starty żółty ser, śmietanę i majonez. Na koniec dodaję groszek, drobno posiekaną zieleninę (szczypiorek lub natkę pietruszki) i przyprawy.

4. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej keksowej formy o wymiarach 10 cm na 30 cm.

5. Piekę w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmuję blachę z pieca, pozostawiam do ostudzenia, wyjmuję pasztet z formy i kroję w grubsze plastry. Podaję na ciepło lub zimno.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation