Kuchnia

placki ziemniaczane

Ziemniaczane placuszki - IRISH POTATO CAKES

Składniki:
1/2 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)
50 g masła
ok. 100 g mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
dodatki wedle uznania np.: cukier (prosta, ale przepyszna wersja), kwaśna śmietana, masło zwykłe lub ziołowe, zeszklona na maśle cebulka, kiełbaska z grilla itp.

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotować, a następnie odsączyć i rozgnieść. Jeśli mamy ugotowane wcześniej ziemniaki, należy je rozgnieść i podgrzać. Do ciepłych ziemniaków dodać masło i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem. Dodać tyle mąki (ok. 100 g), żeby ziemniaczane "ciasto" nabrało dość zwartej konsystencji. Na obsypaną mąką deskę wyłożyć masę ziemniaczaną, chwilę wyrabiać i podzielić na dwie części Każdy kawałek uformować w okrąg o grubości 1 cm i podzielić nożem na 6-8 kawałków (trójkątów). Placki za pomocą szpatułki przełożyć na rozgrzaną patelnię (u mnie sucha, ale można użyć tłuszczu) i smażyć około 5 minut z jednej strony. Następnie przewrócić i smażyć dalej aż się zarumienią. Podawać ciepłe z samym cukrem lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Można podgrzewać - są ciągle pyszne. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation