Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Pilau
Pilaw z warzywami
szklanka ryżu długoziarnistego
opakowanie mrożonych warzyw (u mnie włoszczyzna w słupkach)
600ml bulionu drobiowego
łyżka masła
łyżeczka otartej skórki z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy suchy ryż i smażymy, aż uzyska złoty kolor. Dodajemy warzywa i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy 1/3 bulionu, dodajemy skórkę cytrynową i smażymy, aż ryż wchłonie płyn. Do ryżu dodajemy listek laurowy, wlewamy pozostały bulion, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Patelnię przykrywamy i dusimy danie około 20 minut na wolnym ogniu. Na końcu do ryżu dodajemy szczypiorek i mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation