Kuchnia

Przepisy

Karkówka po żydowsku - PrzyslijPrzepis.pl

Składniki
● 1,5 kg karkówki
● ok. 1 kg pieczarek
● 5 cebul
● 6-7 konserwowych ogórków
● sól, pieprz
● majeranek
● 3 łyżki przecieru pomidorowego
● 3 łyżki keczupu
● 1/2 szkl. zalewy octowej z ogórków
● olej do smażenia
● 5 dag mąki

Mięso myjemy, osuszamy
i kroimy w 1-cm plastry. Posypujemy
solą, pieprzem, majerankiem i obtaczamy w mące. Podsmażamy
na oleju i przekładamy
do naczynia żaroodpornego.
2. Pieczarki oczyszczamy, myjemy
i kroimy w ćwiartki. Cebule
obieramy, kroimy w dość
grube piórka. Krótko dusimy
z pieczarkami. Ogórki kroimy
w małą kostkę
3. Przygotowujemy sos: zalewę
octową z ogórków dokładnie
mieszamy z przecierem
pomidorowym i keczupem
4. Na mięso wykładamy pieczarki
z cebulą i ogórki. Zalewamy
sosem. Pieczemy pod
przykryciem ok. godzinę w piekarniku
rozgrzanym do temperatury
180 °C. Podajemy z ryżem
i surówką z kiełków.

Porady
● Nieco urozmaicimy smak dania, jeśli ogórki konserwowe zastąpimy np. konserwową papryką.

● Sos do karkówki będzie łagodniejszy, jeśli zamiast zalewy z ogórków użyjemy octu balsamicznego i bulionu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation