Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Placek ziemniaczany a'la pizza - Pieprzyć z Fantazją

50 dkg ziemniaków obranych
* 1 jajko
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* sól, pieprz
* olej do smażenia

Na farsz:

* 15 dkg startego żółtego sera
* 20 dkg boczku wędzonego
* 6 pieczarek
* 1 papryka
* 1 cebula
* natka pietruszki
Ziemniaki starłam na tarce o drobnych oczkach. Odstawiłam na 30 minut by puściły sok.
Odlałam sok, pozostawiając skrobię, która została. Dodałam 1 łyżkę mąki, wbiłam jajko. Doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu.
Z tej porcji wyszły mi 2 placki na patelnię 16 cm średnicy (po spodzie).
Paprykę pokroiłam w kostkę, boczek pokroiłam również i podsmażyłam na suchej patelni. Pieczarki pokroiłam w kostkę a cebulę w piórka. Usmażyłam na odrobinie oleju do momentu zeszklenia się cebuli.
Wyłożyłam połowę masy ziemniaczanej na patelnię i dodałam pokrojoną paprykę, podsmażone wcześniej pieczarki, boczek i cebulę. Lekko przycisnęłam składniki dłonią do ciasta, posypałam startym żółtym serem i przykryłam pokrywką.
Smażyłam tak na wolnym ogniu do momentu zrumienienia się spodu placka i roztopienia sera.
Spód ma być złoto brązowy.
Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki i polałam ketchupem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation