Kuchnia

Ciasta

picante-jalapeno.blogspot.com: Buchty z jabłkiem i budyniem

Skład.
na ciasto:
50 dag mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 dag świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli

na nadzienie:
1 1/2 szklanki mleka
budyń o smaku waniliowym
3 jabłka

na kruszonkę:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki dobrze schłodzonego masła

Zaczynamy.
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut, ciasto wychodzi dość klejące w związku z czym my w tym celu użyliśmy robota kuchennego :-)). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy budyń na mleku.
Ze składników podanych na kruszonkę zagniatamy ją (można w tym celu użyć blendera).
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, które nadziewamy jabłkiem i łyżeczką budyniu. Bułeczki układamy w tortownicy w niewielkich odstępach od siebie. Wierzch smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180C przez około 25minut (aż nabiorą złotego koloru).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation