Kuchnia

Przepisy

Buchty z jagodami | Domi w kuchni


500g mąki pszennej + 2 łyżki
1/2 łyżeczki soli
skórka otarta z 1/2 cytryny
250ml ciepłego mleka
90g cukru
25g świeżych drożdży
opcjonalnie: 5 łyżek mleka w proszku
2 żółtka
1 jajko
50g masła (roztopionego i przestudzonego)

dodatkowo:
200g jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
3 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułeczek




Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier i 2 łyżki mąki oraz (jeśli dodajemy) mleko w proszku, wymieszać wszystko i odstawić, by masa się spieniła (ok. 15 minut).

Po tym czasie wsypać mąkę przesianą z solą, dodać skórkę z cytryny żółtka i jajko i mieszając drewnianą łyżką, wlewać stopniowo płynne masło, zagnieść jednolite, gładkie ciasto – bardzo miękkie, ale odchodzące od dłoni. Nie należy podsypywać ciasta mąką. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia – lub do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto znów zagnieść. Blachę 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jagody wymieszać dokładnie z mąką i cukrem. Ciasto podzielić na 20 kawałków, każdy z nich spłaszczać, nakładać łyżeczkę jagód, zaklejać i formować okrągłe bułeczki, układać w blasze sklejeniem do dołu w niewielkich odstępach od siebie. Przykryć i zostawić do wyrastania na 30 minut. Piekarnik nastawić na 180°C góra/dół. Wyrośnięte buchty posmarować roztopionym masłem, wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec 35 minut. Wyjąć od razu po upieczeniu, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation