Kuchnia

Przepisy

Domowe bagietki na piwie

Składniki

750 g mąki pszennej typ 550-650
500 ml jasnego piwa
7 g suszonych drożdży lub 20g świeżych
1,5 łyżeczki soli
10 ml oliwy
Przygotowanie krok po kroku

Mąkę przesiej do miski lub misy robota kuchennego. Dodaj drożdże oraz sól. Jeśli używasz świeżych drożdży, zrób prosty rozczyn i dopiero gdy wyrośnie dodaj do mąki.
Stopniowo dolewaj piwo w temperaturze pokojowej, jednocześnie zarabiając ciasto.
Dodaj oliwę i wyrabiaj około 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej i elastycznej konsystencji. Na tym etapie ciasto powinno wydawać się dość luźne, klejące, ale nie rozlewające się, ani płynne. Przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na około 1-1,5h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na 6 równych części.
Każdy kawałek krótko zagnieć, rozpłaszcz na podłużny kształt, a następnie zawiń 1/3 część ciasta z góry do środka. Powtórz czynność od dołu, sklej łączenie i rolując, rozciągnij wałeczek na długość około 30 cm. Układaj na formie do bagietek lub zwykłej wyłożonej pergaminem. Oddziel jedną bagietkę od drugiej fałdą papieru, aby się nie posklejały.
Przykryj ściereczką i pozostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. w tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni C.
Wyrośnięte bagietki natnij ostrym nożem ukośnie i piecz około 12-15 minut, najlepiej z parą lub do uzyskania ładnie wypieczonych bagietek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation