Kuchnia
makarony/pierogi/kluski
tortille pełnoziarniste
Składniki
2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej (lub pełnoziarnistej pszennej) - używam szklanek 250 ml
Pół łyżeczki soli himalajskiej
3 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie
Zagotowujemy wodę w czajniku, odmierzamy wrzątek do szklanki. Wszystkie składniki dodajemy do dużej miski.
Mieszamy całość najpierw łyżką, aż składniki się połączą i upewniamy się, że masa nie oparzy nas w ręce.
Przekładamy masę na blat i bardzo dokładnie zagniatamy ciasto, aż uformujemy elastyczną, jednolitą kulę. Wyrabiamy je jeszcze 2-3 minuty. Ciasto powinno się bardzo lekko kleić do rąk – jeśli klei się zbyt mocno i nie możemy uformować kuli, podsypujemy odrobiną mąki i zagniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gotową kulę zawijamy w folię i odkładamy na bok na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem ulubionych dodatków, którymi wypełnimy nasze tortille. 🙂
Wyjmujemy ciasto z folii i dzielimy je nożem na 6 równych części. Blat posypujemy mąką pełnoziarnistą, kładziemy na nim 1 kawałek ciasta i również posypujemy go mąką (dzięki temu nie będzie się kleiło do wałka). Baaardzo dokładnie i cierpliwie rozwałkowujemy ciasto tak cienko, jak tylko potrafimy, a jeśli w tym czasie zacznie kleić się do wałka posypujemy jeszcze odrobiną mąki. Rozwałkowujemy na wszystkie strony, aby uzyskać w miarę równomierny kształt. Na dobrze rozwałkowanym cieście kładziemy duży talerz (najlepiej jeśli ma średnicę naszej patelni) i nożem obkrawamy fragmenty ciasta wokół niego, dzięki czemu uzyskamy piękne, okrągłe placki. Najwygodniej użyć okrągłego noża do pizzy.
Rozgrzewamy dobrze na małym ogniu suchą patelnię i przekładamy na nią bardzo ostrożnie nasz placek. Smażymy bardzo krótko (ok. 20 sekund z każdej strony) z obu stron – to bardzo ważne, bo jeśli będziemy smażyć zbyt długo tortille wyjdą bardziej kruche i łamliwe, zamiast elastyczne. Jak tylko na powierzchni zaczną pojawiać się małe bąble, od razu przekładamy placek na talerz. Talerz od razu przykrywamy czystą ściereczką kuchenną, aby tortille nie wyschły i zachowały swoją elastyczność. Po przygotowaniu wszystkich placków zawijamy w nie ulubione dodatki i zajadamy się ze smakiem.
MA==