Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Talarki ziemniaczane z piekarnika z cynamonem

Składniki talarki ziemniaczane z piekarnika:

1 kg ziemniaków
2-3 łyżki oleju
sól
słodka papryka w proszku
kurkuma
cynamon


Jak zrobić talarki ziemniaczane z piekarnika:
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.
Ziemniaki kroimy w plastry, osuszamy je dokładnie na papierowym ręczniku lub w ściereczce kuchennej – ten zabieg sprawi, że frytki będą szybciej się piekły i będą bardziej chrupkie.

Talarki wrzucamy do miski, polewamy olejem, oprószamy przyprawami, mieszamy dokładnie by każda sztuka była otoczona w mieszance przyprawowo-olejowej.

Talarki wykładamy luźno na blachy wyłożone papierem do pieczenia (ważne by był to papier a nie silikonowe podkładki do pieczenia), układając jeden obok drugiego.

Pieczemy ok 35 min w 200st grzanie góra-dół zamieniając blachy miejscami w trakcie pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation