Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto malinowe z polewą adwokatową


Ciasto malinowe z polewą adwokatową
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
4 jajka
skórka starta z 1/2 niedużej cytryny
280g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150ml wody mineralnej gazowanej
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Malinowe nadzienie:
8-9 łyżeczek żelatyny – 25g
900g malin (mogą być mrożone)
100g cukru
Krem:
4 łyżeczki żelatyny
300g śmietanki kremówki 36%
250g kwaśnej śmietany
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
Polewa:
3 łyżeczki żelatyny – 7g
250ml likieru adwokat
150ml śmietany, może być kremówka lub kwaśna
Dodatkowo:
świeże maliny do dekoracjiCiasto malinowe z polewąCiasto:
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.3. Do maślanej masy dodać mąkę, wodę gazowaną i skórkę cytrynową, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 35 minut (Uwaga: ciasto mało wyrasta).
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.Malinowe nadzienie:
5. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.6. Maliny przełożyć do garnka i dodać cukier. Podgrzewać, mieszając, aż maliny zmiękną i zaczną się rozpadać. Gorące maliny zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Malinową masę odstawić do całkowitego ostygnięcia.7. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem skropić ciasto. Następnie wylać lekko tężejącą masę malinową, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki (masa malinowa ma stężeć).Krem:
8. Żelatynę zalać zimną wodą, tak żeby woda ją zakryła i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie dodać około 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.9. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.10. Żelatynę rozmieszać z 2 łyżkami kwaśnej śmietany i następnie dodać ją do pozostałej kwaśnej śmietany, wymieszać. Dodać ubitą śmietankę, wymieszać dokładnie łyżką lub szpatułką. Gotowy krem wylać na masę malinową, wyrównać i wstawić do lodówki.Polewa:
11. Żelatynę zalać zimną wodą, tak żeby woda ją zakryła i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie dodać około 1/4 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.12. Do miski wlać śmietanę, dodać likier i wlać żelatynę, wymieszać.
Polewę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto podawać pokrojone na prostokąty i ozdobione malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation