Wnętrza

Piękne wnętrza

Sałatka gyros.

Składniki:
3 filety z kurczaka
2 cebule
3 ogórki konserwowe
mała kapusta pekińska
1 papryka czerwona
kukurydza w puszce
4 jajka
majonez
ketchup
przyprawa gyros - całe opak.
cebulka prażona (niekoniecznie)
2-3 łyżki oleju

Kilka godzin wcześniej, najlepiej w poprzedni dzień pokroić filety na drobną kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać z olejem i całą przyprawą gyros.
Następnego dnia mięso wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię, usmażyć. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę. Gdy mięso już się usmaży, zdjąć z ognia i wrzucić cebulę, nie smażyć (cebula lekko zmięknie ale będzie w środku nadal surowa i chrupiąca).
W tym czasie ugotować jajka na twardo, obrać i ostudzić. Pokroić w średnią kostkę.
Kapustę pekińską drobno pokroić. Paprykę i ogórki także pokroić w kostkę.
Przygotować miskę z szerokim dnem (najlepiej nadaje się naczynie żaroodporne).
Układać składniki warstwowo: 2 garście kapusty pekińskiej, połowa usmażonego kurczaka, ogórki. Warstwę ogórków posmarować ok. 3 łyżkami majonezu i polać na niego trochę ketchupu. Następnie dalej układać połowę kukurydzy i połowę papryki, znowu 2 garście kapusty pekińskiej, majonez i ketchup j.w. Potem pozostałe mięso, kukurydza, papryka, kapusta pekińska, jajka, ketchup i majonez. Wierzch posypać prażoną cebulką.
Układanie można sobie ułatwić i nie rozdzielać mięsa, kukurydzy i papryki na 2 części, ale tak jest smaczniej.
Schłodzić przynajmniej na 2-3 przed podaniem, żeby sałatka przeszła zapachem przyprawy gyros.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation