Kuchnia

Kuchnia

Makaron z cukinii z kremowym, wyrazistym sosem z pieczonej papryki
Składniki na 4 porcje

Składniki na sos z pieczonej papryki

3 czerwone papryki
1 szklanka mleka roślinnego (może być migdałowe lub z orzechów nerkowca, które jest bardziej kremowe)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
¼ szklanki pasty tahini to jest inaczej pasta sezamowa lub masła migdałowego lub masła orzechowego

Na makaron z cukinii

1 łyżka oliwy z oliwek
4 cukinie średniej wielkości pokrojone na makaron (można użyć spiralnej krajalnicy do warzyw)
sól dla smaku

Wykonanie:

Najpierw należy upiec paprykę. Wkładamy całą paprykę do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach C, a kiedy pojawią się czarne plamy na skórce, wyciągamy paprykę z piekarnika. Wyjmujemy gniazdo z ziarenkami i łodygę. Kiedy lekko ostygnie, szybciutko zdejmujemy skórkę.

Do blendera wkładamy upieczoną paprykę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki na sos. Miksujemy i ewentualnie doprawiamy solą.

Makron z cukinii można przygotować w spiralnej krajalnicy do warzyw, lub zwykłą obieraczką do ziemniaków. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę z oliwek i wkładamy makaron z cukinii. Mieszamy, aby się nie przypalił, aż do momentu kiedy stanie się miękki. Można podlać go nieco wodą, ale to nie koniecznie. Kiedy makaron z cukinii będzie dość miękki, ale nie rozgotowany dodajemy zmiksowany sos z pieczonej papryki.

Delikatnie mieszamy, aby kremowy sos dokładnie pokrył makaron i gotowe. Wystarczy nałożyć porcję na talerz i zajadać pyszny makaron z cukinii, zanurzony w kremowym sosie paprykowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation