Kuchnia

zaprawy

Korniszony - zalewa - Gotowanie i pieczenie - I love it .
Zalewa:
3/4 szklanki octu 10 %
3/4 szklanki cukru
1 litr wody
1 łyżka soli
Do słoika: na 1 L
ogórki najlepsze na korniszony to te które mają miedzy 3-7 cm długości
4 plasterki marchewki
koper- baldach z nasionami
3 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
3 -4 ząbki czosnku
gorczyca zakrywamy połowę dna
Opis wykonania:

Ogórki myjemy namaczamy przez 10 minut w zimnej wodzie, odsączamy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy dodatki, ciasno układamy pionowo ogórki.
Zalewę przygotowujemy lekko podgrzewając by cukier dobrze się rozpuścił. Z 1 L wody, wychodzą 4 słoiki 1 L. Zalewamy słoje,
wycieramy dokładnie gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy w gorącej wodzie około 10 minut tak by woda "bulkała" na małym gazie i by chwyciła nakrętka. Gdy zalewam ogórki zimną zalewą wkładam soje do zimnej i gotuje tylko do 2 bulknięć, wyciągam gdy są jeszcze zielone. Po wystudzeniu zrobią się jasne, a będą chrupkie i nie zwiotczeją. Wyciągamy i studzimy.
Sprawdzajmy smak zalewy, ponieważ niektóre tańsze cukry są mało słodkie i zalewa może być zbyt kwaśna, wówczas dosypujemy cukier.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation