Kuchnia

Gotujemy

Pulpety z pieczonego Bakłażana

Składniki:
-3-4 bakłażany (lub 2 bardzo duże)
-szklanka bułki tartej
-2 jajka
-130 gramów twardego sera włoskiego (parmezan, corregio, lub mieszane)
-3-4 ząbki czosnku
-oliwa z oliwek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, garść listków mięty.

Przygotowanie:
Bakłażany przeciąć wzdłuż, natrzeć oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na niej bakłażany przecięciem do góry. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Biec bakłażany ok 30-40 minut aż będą miękkie i brązowe. Po upieczeniu należy je przestudzić, miąższ wyjąć ze skórek za pomocą łyżki i przełożyć na sito. Dobrze odcisnąć i posiekać drobno. Włożyć do miski i połączyć z jajkami, serem, wyciśniętym czosnkiem, przyprawami i miętą. Otrzymamy konsystencję mięsa mielonego.

Dłonie należy zwilżyć w zimnej wodzie i formować kulki. Na patelni należy rozgrzać oliwę i smażyć klopsiki na złoty kolor. Wystarczy tylko chwilka- bakłażan jest już przecież upieczony, a jajko szybko się zetnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation