Kuchnia

Gotujemy

Zupa krem z kalafiora i pietruszki z grzankami z parmezanem

Składniki:

1/2 kg kalafiora - ok. 1 kg
2 większe pietruszki - ok. 350 g,
1 większa szalotka,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 litr bulionu warzywnego,
1/3 łyżeczki kuminu,
1/3 łyżeczki suszonego tymianku,
1/4 łyżeczki suszonych płatków chili,
2-3 kromki chleba,
starty parmezan

Na rozgrzanym tłuszczu w garnku przesmażyć szalotkę, dodać przyprawy, a kiedy już się zeszkli dodać czosnek, a po chwili pokrojoną w plasterki pietruszkę oraz pokrojony na mniejsze różyczki kalafior. Smażyć kilka minut do czasu, aż warzywa lekko się zrumienią.
Następnie warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną - ok. 20 minut. Po tym czasie zupę należy zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem.
Kromki chleba pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym parmezanem, a dodatkowo wysypać więcej parmezanu na blaszkę, aby otrzymać małe chipsy parmezanowe, którymi też posypiemy zupę, całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7-10 minut, do zrumienienia.

Zupę podawać w miseczkach, z grzankami, chipsikami parmezowanymi i świeżym tymiankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation