Kuchnia

Gotujemy

WEGANON: ZAPIEKANKA PASTERSKA Z MŁODYMI WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

- szklanka czarnej soczewicy lub innej
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 kabaczek
- 2 bataty
- 1 czerwona papryka
- 1 kalafior
- 10 młodych ziemniaków
- 2 dymki
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- pół szklanki płatków owsianych górskich lub zwykłych
- pół łyżeczki wędzonej papryki + do posypania
- 3 listki laurowe
- 3 ząbki czosnku
- łyżka drobno posiekanego lubczyku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- pół łyżeczki curry
- łyżka kminku
- łyżeczka mielonej kolendry
- 3 młode cebule
- gałązka rozmarynu
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)

WYKONANIE:

- soczewicę ugotować do miękkości
- ziemniaki i kalafior ugotować i wystudzić. Dokładnie utrzeć na puree. Dodać sól, pieprz i gałkę do smaku oraz curry, kminek, pokrojoną drobno dymkę i lubczyk. Dodać mleko i dokładnie wymieszać
- marchewkę, cukinię, kabaczka, bakłażana, paprykę, cebulę i czosnek pokroić na mniejsze kawałki
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Polać ją oliwą i dodać oregano, rozmaryn, sól i wyłożyć warzywa. Obtoczyć je w oliwie z przyprawami. Piec około godzinę w 200°C.



- warzywa wymieszać z soczewicą. Dodać sos pomidorowy, płatki, kolendrę, paprykę wędzoną, sól i pieprz do smaku
- dno i boki naczynia do zapiekania wysmarować oliwą. Wyłożyć do 3/4 wysokości nadzienie
- puree przełożyć do np woreczka na mrożonki, odciąć koniec i wycisnąć na nadzienie
- posypać papryką wędzoną i ułożyć listki laurowe
- piec 20-25 minut w 200°C (do zrumienienia)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation