Kuchnia

KUCHNIA

Jak zrobić dobrą marchewkę z groszkiem – składniki ( na dwie porcje) :

– rozmrożone opakowanie „marchewka z groszkiem” lub ok. 4-5 pokrojonych w kostkę marchewek i ok. 250 – 300 g groszku
– łyżka masła
– łyżka mąki
– spora szczypta pieprzu
– spora szczypta gałki muszkatołowej
– łyżeczka, dwie soku z cytryny
– sól
– odrobina startej skórki z niewoskowanej, sparzonej cytryny
Jak zrobić dobrą marchewkę z groszkiem- przepis

Marchewkę z groszkiem zalać niewielką ilością wody, do ok. 1/4 wysokości warzyw, osolić. Przykryć pokrywką, zagotować, przestawić na najmniejszy palnik i zmniejszyć ogień do minimum. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą całkiem miękkie, ale nie rozpadnięte. Zwykle zajmuje to kilka minut, czasem groszek z mrożonki bywa uparty, wtedy nieco dłużej. Podczas duszenia zaglądamy od czasu do czasu, czy nie trzeba dolać nieco wody, bo odparowała zbyt szybko lub przeciwnie, podnieść pokrywkę by jej nadmiar odparował. 1/4 płynu w całości dania jest ok. Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę. Zasmażać chwilkę, ale tylko do porządnego wmieszania mąki, niech się nie rumieni. Wlać do rondelka z warzywami. Kiedy się śpieszymy, można mąkę rozsypać po powierzchni, wymieszać i osobno dodać masło. Dodać gałkę, pieprz, sok z cytryny, skórkę i sprawdzić, czy nie trzeba całości dosolić lub dodać szczypty cukru, jeśli marchewka mało słodka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation