Kuchnia

Kuchnia

Zupa Krem Ze Szpinaku

Składniki:

ok.500 g mrożonego szpinaku dobrej jakości
kilka różyczek mrożonych brokułów
4 ziemniaki
1 cebula
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, oliwa z oliwek
1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego

Przygotowanie:

Do bulion wsypujemy mrożony szpinak, brokuły oraz obrane ziemniaki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. Jeśli wydaje nam się że zupa mogłaby być zbyt rzadka po zmiksowaniu, odlewamy z niej kubek bulionu i miksujemy. W razie potrzeby dolewając bulion.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę. dusimy ją aż zmięknie na koniec, ( na chwilę) dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Cebulę z czosnkiem dodajemy do zupy i ponownie miażdżymy blenderem. Ja lubię gdy małe kawałeczki cebuli i czosnku są wyczuwalne. Zupkę solimy i pieprzymy do smaku.

Tę zupkę można podawać ze śmietaną lub grzankami czosnkowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation