Inne

kulinaria

Ciasto bardzo proste, szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Ciasto składa się z dwóch warstw masy, pierwsza to masa budyniowa z dodatkiem pysznych cukierków Michałek, druga masa to kakaowa na bazie śmietany a to wszystko posypane pokruszonymi cukierkami.
Forma 24 cm x 24cm
30 minut czas przygotowania
20 porcji
Składniki na masę budyniową:
• 2 ½ szk. mleka
• 80 g budyniu waniliowego
• 4 łyżki cukru
• 330 g margaryny
• 25 szt. cukierków Michałki
Składniki na masę kakaową:
• 660 ml śmietany 30%
• 1 śnieżka
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki żelatyny
Składniki pozostałe:
• 250 g herbatników kakaowych
• 4 łyżki masy krówkowej
• 280 g dżemu porzeczkowego
• 10 cukierków Michałek
• ½ szk. mleka
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki moczymy w połowie szklanki mleka i układamy na dnie formy. Następnie smarujemy masą krówkową.
2. Dwie szklanki mleka gotujemy a w połowie szklanki mleka rozrabiamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając aż powstanie nam gęsta konsystencja. Budyń studzimy.
3. Margaryny miksujemy i stopniowo dodajemy budyń. Cukierki drobno kroimy i łączymy z masą. Masę wykładamy na masę krówkową i ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku.
4. Ciastka smarujemy dżem porzeczkowym.
5. Przygotowujemy masę kakaową, śmietany miksujemy razem ze śnieżką, dodajemy namoczoną w małej ilości wody żelatynę i kakao.
6. Masę kakaową wykładamy na dżem i posypujemy startymi na tarce o dużych oczkach cukierkami Michałek.
7. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
8. Ciasto gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation