Inne

kulinaria

PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ
CIASTO:
-4 szklanki mąki
-kostkę margaryny
-2 jajka
-1 szklanka śmietany
-20 dag drożdży
-sól, gałka muszkatałowa, kminek

FARSZ:
-500g kiszonej kapusty
-500g grzybów (najlepiej leśnych ale od biedy pieczarki też mogą być)
-1 duża cebula
-łyżka masła
-majeranek, słodka wędzona papryka, sól, pieprz

+jajko i kminek


1. Mąkę posiekać, na stolnicy, razem z margaryną. Drożdże pokruszyć do śmietany i dobrze rozmieszać. Wlać śmietanę do mąki i margaryny, dodać jedno jajko i wyrobić ciasto. Doprawić ciasto łyżeczką gałki muszkatałowej i łyżeczką soli. Dokładnie wymieszać, a następnie odstawić ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce.

2. Kapustę posiekać i włożyć do garnka. Zalać wodą i postawić na niewielkim ogniu. Poczekać aż się zagotuje i jeszcze pogotować z 10-15 minut po tym czasie zdjąć z ognia i odlać nadmiar wody. W międzyczasie posiekać cebulkę i grzyby. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości masła, a następnie dorzucić grzyby i kapustę. Podczas smażenia doprawić majerankiem, papryką, solą, pieprzem i co tam kto ma pod ręką.

3.Ciasto rozwałkować i wykroić z niego szklanką kółka, a następnie napełnić gotowym farszem i ulepić zgrabne pierożki. Gotowe pierożki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st, przez około 15-20 minut (powinny być rumiane).
Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika lub schować do szczelnego pojemnika i podgrzać przez chwilę w piekarniku tuż przed podaniem (chociaż na zimno też są pyszną przekąską jakby co:) Do pieroszków również miżna dodać mięso :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation