Kuchnia

Same Pyszności

Makaron z dynią i grzybami
100 g świeżych grzybów (np. borowików, pieczarek, kurek)
250 g dyni zważonej ze skórą
2 - 4 (w zależności od wielkości) gniazdka tagliatelle
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki oliwy
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
4 łyżki tartego parmezanu

Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Dynię obrać ze skóry (najłatwiej obkroić ją nożem). Wyjąć nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę, około 1 cm. Nastawić makaron na gotowanie w osolonej wodzie.
Na większej patelni, na maśle i oliwie podsmażyć cebulkę (około 2 minuty) na umiarkowanym ogniu, pod koniec dodając rozgnieciony lub starty czosnek.
Dodać dynię, posolić i smażyć przez około 7 - 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie już miękka. Może się delikatnie zrumienić, doda to smaku potrawie. Gdyby dynia za bardzo już przywierała do dna, można dodawać po łyżce wodę z gotującego się makaronu i w ten sposób gotować dynię do miękkości w małej ilości płynu.
Dodać grzyby, tymianek i smażyć dalej przez około 3 minuty. Wlać śmietankę i zagotować. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotować przez około minutę aż sos zgęstnieje.
Jeśli dynia nie będzie jeszcze miękka a sos będzie już odpowiednio gęsty, można podlewać go wodą z gotującego się makaronu, przykryć patelnię pokrywą i dalej gotować aż dynia będzie miękka.
Odcedzić makaron zachowując kilka łyżek wody. Makaron włożyć na patelnię z sosem i wymieszać. Zbyt gęsty sos rozcieńczamy wodą z gotującego się makaronu. Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation