Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Gulasz wołowy - doskonały!


ok 2 kg pręgi wołowej - jest kleista i delikatna po uduszeniu
marynata:
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
ocet winny + 2 łyżki koncentratu pomidorowego + 1/2 łyżeczki cukru + spora szczypta ostrej papryki
(lub 3-4 łyżki ketchupu bardzo ostrego)

przyprawianie mięsa:
sól + pieprz + chilli

przyprawienie sosu:
łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki tartego suchego razowca lub namoczone w zimnej wodzie 2 nieduże kromki

Mięso pokrój w grube plastry ok 3cm grubości. Nie, nie kroimy go w kostkę! samo rozpadnie się, gdy będzie dobrze uduszone. Po prostu szeroką pręgę pokrój na plastry i nie przejmuj się, że będą ogromne. Posmaruj dokładnie marynatą i odstaw na noc do lodówki (co najmniej 5 godzin). Następnie każdy plaster podsmaż na rumiano na gorącej patelni z 1 łyżką oleju. To bardzo ważne, żeby oleju była na patelni minimalna ilość, inaczej będzie bardzo pryskać. Na raz smaż nie więcej niż 3-4 kawałki, żeby mięso szybko i ładnie się rumieniło.
Każdą partię usmażonego mięsa układaj w garnku i doprawiaj przyprawami. Włóż do garnka koncentrat, a na samym wierzchu całości wysyp razowe okruchy. Zalej mięso wrzątkiem (do ok 3/4 wys mięsa), ale lejąc po boku garnka, by nie spłukać chleba i wszystkich przypraw. Przykryj szczelnie przykrywką i wstaw na bardzo gorący palnik. Gdy tylko mięso zacznie się mocno gotować, zmniejsz płomień do minimum i duś pod przykryciem ok 2 godzin. Nie mieszaj! Poziom gotowego sosu pod koniec duszenia powinien zredukować się o ok połowę. Wymieszaj mięso dopiero na końcu , gdy już będzie rozpadało się przy dotknięciu widelcem. Jeśli zrobisz to wcześniej, sos może się przypalić od chleba w nim zawartego.
Podawaj z kiszonym ogórkiem, sałatą, kaszą... - po domowemu :) Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation