Kuchnia

Gofry

Jak zrobić idealne gofry - Modern Taste - fotografia kulinarna i przepisy

Idealne gofry
Po pierwsze składniki w temperaturze pokojowej. Takie samo zalecenie pojawia się przy większości ciast i to na prawdę robi różnicę.
Jeśli przepis zawiera wodę i mleko, to wody powinno być zdecydowanie więcej. W przepisach z samym mlekiem najlepiej zastąpić ok. 2/3 jego ilości wodą.
Białka ubijamy osobno ze szczyptą soli, lub kilkoma kroplami soku z cytryny i delikatnie łączymy je z przygotowanym ciastem.
Ciasto przygotowujemy podobnie jak muffinki. Oddzielnie mieszamy składniki suche i mokre, a następnie mieszamy je tylko do połączenia się. Grudki w cieście są dobre i broń Boże nie mieszamy tak długo, aż znikną a ciasto będzie zupełnie gładkie. Dlatego polecam mieszać je ręcznie, za pomocą szpatułki, a nie mikserem.
Ostatnia rada dotyczy pieczenia. Tu trzeba dobrze poznać swoją gofrownicę. Te domowe, o mocy mniejszej niż profesjonalne, wymagają dłuższego czasu pieczenia. Ja w mojej o mocy 700 W piekę jedną porcję aż 10 min. Wydaje się długo, ale wtedy wychodzą naprawdę chrupiące. Bardzo ważne jest też, żeby w trakcie pieczenia nie otwierać gofrownicy.



Chrupiące gofry jak z budki

(na ok. 16 średnich gofrów)

3 szklanki mąki
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 3/4 szklanki wody
1/2 szklanki oleju rzepakowego

Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, wodą i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny lub ze szczyptą soli. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy je z ciastem.

Odstawiamy ciasto na kilka minut, a w tym czasie rozgrzewamy dobrze gofrownicę. Nakładamy ciasto do gofrownicy i pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące. Studzimy na kratce.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation