Kuchnia

kuchnia

Migdałowiec bez mąki

Składniki:

Na ciasto: (średnica tortownicy ok 26cm)

migdały [250g] (mogą być też orzechy laskowe)

jaja[5szt]

sól (szczypta)

cukier [175 g]

starta skórka z cytryny [1 łyżka]

sok z cytryny [1 łyżka]



Na wierzch : (bita śmietana)

słodka śmietana 30%

fix do śmietany [1 opakowanie]





Migdały lub orzechy laskowe zmielić na pył najlepiej blenderem, ma być tzw „mączka” migdałowa.

Białka ubić na pianę z solą, dodać cukier potem żółtka.

Na koniec ubijania dać sok z cytryny i skórkę zamieszać i stopniowo wsypywać zmiksowane migdały. Ciasto ma konsystencję biszkoptową.



Piec w temp. 180 stopni w nagrzanym piekarniku ok 50 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation