Kuchnia

kuchnia

Piernik z dżemem (bez jajek)


SKŁADNIKI NA CIASTO:

3 szklanki mąki tortowej
500 ml mleka
1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
3 łyżki dżemu np. ze śliwki lub porzeczki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

50 ml śmietanki kremówki 30%
50 g czekolady deserowej

DODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA:

3-4 łyżki np. powideł śliwkowych
3-4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na piernik powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem oraz sodą. Mleko wlewamy do dużej miski, następnie dodajemy olej, dżem oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia.
Keksówkę o wym. 12×25 cm lub większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia. Przekrawamy dwa razy. Jedną część smarujemy kremem czekoladowym, natomiast drugą powidłami.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy ciasto i zostawiamy na 15 min. do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation