Kuchnia

ciasta

Szarlotka z migdałami - Froda | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 jabłka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
80 g masła
1 i 3/4 szklanki brązowego cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
DO TORTOWNICY:
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
DO POSYPANIA CIASTA:
cukier puder, zrumienione płatki migdałowe
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Jabłka obrać, usunąć środki, pokroić w grubą kostkę. Przesieć oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka.
Dodać jabłka, cukier (oprócz 1 łyżki) oraz jajka ubite z mlekiem. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Posypać odłożonym cukrem.
Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation