Kuchnia

Przekaski

składniki:

300g mięsa mielonego wieprzowego (np z łopatki)
1 duża czerwona cebula
pół łyżeczki czosnku granulowanego
1 czubata łyżeczka oregano
1 czubata łyżeczka bazylii
szczypta pieprzu chilli cayenne
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
300g pieczarek
5 pomidorów
pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej)
1 puszka kukurydzy konserwowej
puszka czerwonej fasoli
120 g żółtego sera
3 czubate łyżki majonezu
1 jogurt typu greckiego (ok. 400g)
2 czubate łyżeczki ziół ulubionych,np.prowansalskich
ok. 60-80g chipsów tortilla/nachosów (Ja dałam pikantne paprykowe i takie polecam)
1 duży ząbek czosnku
olej do smażenia



Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażyć na oleju doprawić oregano,bazylią ,chilli ,czosnkiem granulowanym,solą i pieprzem i przecierem pomidorowym,wystudzić.
Pieczarki pokroić w plasterki i również podsmażyć z odrobiną soli,wystudzić.
Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy.
Pomidory i sałatę pokroić w większą kostkę.Jogurt zmieszać z majonezem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku 2 łyżeczkami ziół prowansalskich i solą i pieprzem.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki.Układamy warstwowo:na dno sałata lodowa,potem pomidory(pomidory trochę posoliłam),cebula,potem kolejno mięso,na to pieczarki,na nie kukurydza,następnie fasola,na fasolę wylewamy cały sos,posypujemy serem i pokruszonymi chipsami ,na końcu układami jeszcze nachosy dookoła jak koronę i gotowe.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation