Kuchnia

CIASTA

Cielaczek


Na ciasto:
2 jajka
1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki powideł śliwkowych (można pominąć)
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
3/4 szklanki oleju
Masa serowa:
750 g zmielonego twarogu (lub dobrej jakości twarogu z wiaderka)
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub mąki pszennej
1 budyń wanilinowy
1/2-3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:

Suche składniki przesiewamy do miski. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie do jajek dodajemy mleko i wg. uznania łyżkę dżemu. Później dosypujemy suche składniki i wlewamy olej. Wszystko razem mieszamy. Ciasto wylewamy do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ser miksujemy z pozostałymi składników. Łyżką nakładamy masę serową na na ciasto czekoladowe. Ciasto wkładamy do piekarnika na grzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 50 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta przed podaniem można polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation