Kuchnia

bez glutenu

Najlepsze zdrowe batony musli FIT - Just Be Fit Be Strong!

Składniki:
– 200g mleka skondensowanego niesłodzonego
– 100g płatków owsianych (bezglutenowe)
– 100g sezamu
– 100g słonecznika
– 45g orzechów nerkowca
– 45g orzechów włoskich
– 45g orzeszków ziemnych
– 45g migdałów
– 25g rodzynek
– 25g suszonych moreli
– 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego (zazwyczaj daję 2)
– szczypta soli

Płatki owsiane umieszczamy w sporej misce i zalewamy je mlekiem, odstawiamy na 5-10 minut, by lekko nasiąkły. W tym czasie rozdrabniamy w malakserze lub siekamy wszystkie orzechy na mniejsze i większe kawałeczki. Suszone morele kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i próbujemy, jeśli masa jest dla nas za mało słodka – dosładzamy. Formę o wymiarach 20 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę wykładamy masę, równomiernie ją rozprowadzamy i wyrównujemy. Pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach. Chwilkę studzimy i kroimy na kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation