Kuchnia

Kuchnia

Chleb codzienny najłatwiejszy


Składniki (1 bochenek)
350 g mąki pszennej
250 g wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i sól i mieszamy ciasto łyżką. Powinno bez problemu dać się wymieszać, w razie potrzeby zwiększamy ilość wody lub mąki. Naczynie nakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, posypujemy je mąką i odklejamy od ścianek naczynia. W tym samym momencie wstawiamy garnek żeliwny wraz z pokrywką do piekarnika i nagrzewamy go 30 minut w 250ºC. Po tym czasie wyjmujemy garnek, zdejmujemy pokrywkę i ostrożnie przekładamy do niego ciasto, garnek przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy 30 minut w 250ºC, po tym czasie odkrywamy pokrywkę i dopiekamy go 2-3 minuty. Gdy chleb jest ładnie zarumieniony, wyjmujemy garnek z piekarnika i wykładamy bochenek, studzimy na desce odwrócony spodem do góry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation