Zwierzęta

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Sernik na cieście marchewkowym
SKŁADNIKI
SPÓD Z CIASTA MARCHEWKOWEGO
150 g drobno startej marchewki
50 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
40 g wiórków kokosowych
150 g mąki
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
100 ml oleju roślinnego lub roztopionego masła
MASA SEROWA
500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego
500 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
1 i 1/2 szklanki cukru
5 jajek + 1 - 2 żółtka
80 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
KREM NA WIERZCH
125 g kremowego serka Philadelphia lub Twój Smak + 200 g kwaśnej śmietany 12% + 3 - 4 łyżki cukru pudru
orzechy włoskie do dekoracji
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Przygotować wysoką tortownicę o średnicy ok. 26 - 27 cm. Spód wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować grubo masłem. Wyjąć z lodówki wszystkie składniki na sernik.
SPÓD Z CIASTA MARCHEWKOWEGO
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i odrobinę soli, wszystko wymieszać.
W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.
Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. Wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przygotować wcześniej). W chwili wykładania masy serowej ciasto może być ciepłe. Ciasto można też nasączyć rumem lub likierem np. kokosowym.
MASA SEROWA
Piekarnik ustawić na 175 stopni C. Do misy miksera włożyć ser, mascarpone, mąkę i cukier. Miksować przez około 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie jednorodna. Wbijać kolejno jajka i żółtka miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym. Na koniec zmiksować ze śmietanką i wanilią. Masę wylać na upieczony, ostudzony spód. Piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut.
Krem na wierzch: Wysunąć sernik z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić krem (wszystkie składniki wymieszać w miseczce) i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze przez 15 minut. Studzić stopniowo wyjmując z piekarnika. Odstawić na kratkę.
Zimny sernik obkroić nożem, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki (bez przykrycia) na całą noc. Udekorować orzechami włoskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation