Kuchnia

Przetwory

Domowa musztarda

składniki:
pół szklanki żółtej gorczycy
pół szklanki czarnej gorczycy (można użyć samej żółtej, musztarda będzie łagodniejsza)
pół szklanki octu jabłkowego
szklanka wody
pół łyżeczki soli
ulubione przyprawy*

* u mnie tym razem naturalna, jedynie z solą i pieprzem. Testowałam też wersję z papryką słodką i chili (ma wtedy pięknie czerwony kolor) oraz z kminem rzymskim i kolendrą

Gorczycę wsypałam do słoika, zalałam octem i wodą, zakręciłam. Potrząsnęłam dobrze i zostawiłam na 24 godziny.
Następnego dnia przelałam namoknięte ziarenka do blendera i blendowałam do uzyskania pożądanej gładkości (żeby otrzymać musztardę francuską można połowę gorczycy zmiksować i dodać do tego resztę całych ziaren). Doprawiłam solą i pieprzem. I już! Musztarda gotowa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation