Kuchnia

wypieki

Mus z marakują
(na 8 dużych lub 16 małych porcji)

250g serka śmietankowego (może być mascarpone lub inny)
500ml śmietany kremówki
6 żółtek
150g cukru
4 łyżeczki żelatyny
150g soku z marakui (ok 7 owoców marakui fioletowej; miąższ przetrzeć przez sito ) +trochę miąższu do dekoracji lub innego, nieco kwaskowatego owocu
nieco wody

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do garnka wsypać cukier i zalać wodą (tak, żeby woda tylko przykryła cukier), a następnie wstawić na ogień i gotować, aż zacznie się robić syrop (kropla spuszczona na talerzyk nie rozlewa się).
Zdjąć syrop z ognia, dodać żelatynę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.
Do miski wrzucić żółtka i zmiksować na jednolitą masę, po czym powoli dodawać nieco ostudzony syrop z żelatyną (małym strumyczkiem, cały czas miksując). Dodać ser i zmiskować, a następnie sok z marakui i znowu dokładnie wymieszać.
W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę. Delikatnie przełożyć ubitą na sztywno śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aż cąłość się połączy. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i bapełniać kieliszki / szklaneczki do 3/4 wysokości. Wstawić do lodówki, aby stężało (najlepiej na noc). Przed podaniem udekorować świeżo wyjętym miąższem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation