Kuchnia

Placuszki, kotleciki

Kotleciki warzywno - pieczarkowe

Zdrowe przepisy Pauliny Styś

Kotleciki warzywno - pieczarkowe:
Marchew - dwie średnie sztuki
Pietruszka - sztuka
Seler - mały kawałek
Kalafior - ok. 350 g
Pieczarki - 6 średnich sztuk
Starta ciemna bułka - 2/3 szklanki
Jajo - sztuka
Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie;



Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa rozdrabniamy i gotujemy na parze.
Rozgniatamy je za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelcem - dodajemy jajo i startą bułkę i drobno posiekane pieczarki (wcześniej obrane i sparzone) - masę dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180˚.

Kotleciki dobrze komponują się z ugotowaną kaszą jęczmienną oraz pomidorkami koktajlowymi skropionymi oliwą z oliwek lub lekkim sosem pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation