Kuchnia

Placuszki, kotleciki

Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu - przepis Marty

Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, popularna także na Ukrainie i Białorusi. Moja Babcia zawsze powtarzała, że kluczem do ich delikatności i puszystości, jest dodanie minimalnej ilości kaszy manny lub mąki. Najbardziej smakują mi bez żadnych dodatków, choć w domu często jedliśmy również z rodzynkami, miodem lub kwaśną śmietaną. Polecam poeksperymentować : )


Syrniki
Składniki (12 placuszków):
500 g twarogu półtłustego
100 g mąki pszennej lub kaszy manny
2 jajka
3-5 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenek z wanilii
opcjonalnie: rodzynki
Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem (jeśli lubicie bardziej gładką konsystencję można zmielić w maszynce). Dodać jajka wraz z ekstraktem z wanilii, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać mąkę, cukier, ponownie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron na rumiany kolor. Polecam nakładać masę łyżką, ponieważ jest bardzo klejąca ; ) Przed smażeniem uformowane łyżką placuszki możemy też posypać niewielką ilością mąki. Należy też uważać przy ich przewracaniu, ponieważ syrniki są bardzo delikatne i łatwo się rozpadają ; ) Podawać na ciepło.

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation