Kuchnia

Dania obiadowe - drób

Kurczak w kremowym sosie camembert
Składniki na 2 porcje:

2 piersi z kurczaka

2 opakowania serka camembert (u mnie fit jogurtowe Turka)

1 większy ząbek czosnku

1 łyżeczka masła

1/4-1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki bulionu drobiowego

sól, pieprz, zioła prowansalskie



Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i rozbić na cieńsze kotlety. Przyprawić ulubionymi przyprawami i odstawić.

Ser obrać ze skórki, ja zrobiłam to dość niedokładnie, dlatego też widoczne są grudki (myślę, że spokojnie można je wyeliminować używając blendera na sam koniec, ale wpadłam na to już po fakcie). Roztopić ser z masłem w rondelku. Dolać mleko i bulion, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić (zioła prowansalskie nadały fajnego smaku). Sos wyszedł mi za rzadki, więc zagęściłam go zasmażką.

W między czasie usmażyć piersi na odrobinie oleju. Podałam całość z ugotowanym brokułem i bułką tartą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation