Inne

PIERNIKI I pierniczki

Prosty piernik ze śliwkami

Składniki ( na formę keksową ok. 11×25 cm) :
– 250 ml mleka
– 3/4 szklanki cukru ( 190 g)
– 3 łyżki miodu
– 100 g masła
– 3 łyżki kakao
– 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
– łyżka przyprawy do piernika
– 3 jajka
– 2 łyżki powideł śliwkowych
– 2 szklanki mąki pszennej ( 300g)
– 1,5 łyżeczki sody
– 150 g suszonych śliwek

polewa:
– pół tabliczki gorzkiej czekolady ( 50 g)
– łyżeczka masła
– łyżka cukru
– 3-4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

siekane migdały lub orzechy i kilka suszonych śliwek do dekoracji


WYKONANIE:
1.Piekarnik ustawić na 180 stopni (góra-dół), 2. Do garnka o pojemności ok. 2,5 – 3 l (by potem nie brudzić innych naczyń, stąd duży rozmiar) wlać mleko, dać cukier, miód ,masło, kakao, przyprawę do piernika kawę. Podgrzewać na małym ogniu przy pomocy trzepaczki – kuchennej rózgi tylko do rozpuszczenia masła i cukru, nie gotować !
Ostudzić do temperatury pokojowej. .
2. Żółtka oddzielić od białek, dodać do ostudzonej masy razem z powidłami, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.
Śliwki posiekać na grube kawałki.
3. Mąkę wymieszać z sodą do pieczenia. Wymieszać z czekoladowym ciastem, szybko i niezbyt porządnie, przy pomocy trzepaczki lub łyżki. Dodać śliwki, szybko przemieszać.
Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek, ciasto przelać do formy i od razu wstawić do rozgrzanego piekarnika.
4. Piec na drugiej półce od dołu ok. 50 – 60 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony masą.


POLEWA:
Składniki polewy razem z czekoladą połamaną na kostki ustawić w miseczce nad gotującą się w rondelku wodą.
Mieszać aż czekolada się rozpuści a składniki połączą. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać nieco więcej mleka.
Polewą polać wierzch ciasta, udekorować wierzch kawałkami śliwek i siekanych orzechów lub migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation