Kuchnia

Mięso na kanapki, pieczyste

Domowa wędlina, schab w ziołach - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie

800g schabu bez kości
1 łyżka majeranku
1 gałązka świeżego rozmarynu
lub łyżeczka suszonego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
14 g soli
5 g soli peklującej

Schab obsypujemy solą, solą peklującą i wszystkimi przyprawami, wstawiamy do lodówki na całą noc.

Przyprawiony schab zamykamy w szynkowarze i wkładamy do garnka, który będzie zakrywał szynkowar do 3/4 wysokości. Parzymy przez 60 minut od momentu, jak w wodzie pojawią się bąbelki.

Po wyciągnięciu szynkowar odwracamy zamknięty do gór dnem i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na ok 10 godzin. Po tym czasie szyneczka ze schabu w ziołach jest gotowa do jedzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation