Święta i uroczystości
Boże Narodzenie
KOSTKA PIERNIKOWA Z PTASIM MLECZKIEM
Składniki na piernik (blacha 21×21 cm):
125 g masła
115 g cukru
3 jajka (wielkość L)
200 g miodu
200 g kwaśnej śmietany 18%
275 g mąki pszennej
10 g ciemnego kakako
1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku, cały czas ucierając. Cienkim strumieniem wlać miód i dodać śmietanę, cały czas miksując. Mąkę przesiać z kakao, dodać przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Wymieszać i całość dodawać stopniowo do mieszanki z masłem i miodem, miksując na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, delikatnie mieszając silikonową szpatułką. Piernik przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 165 C przez ok. 45 minut – do suchego patyczka (mój piekarnik bardzo mocno „grzeje”, być może trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia nawet do 60 minut). Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Jeśli piernik urośnie „z górką” odkroić ją, aby uzyskać płaski blat.
Dodatkowo:
3/4 słoika powideł śliwkowych
Przestudzony piernik posmarować cienką warstwą powideł.
Składniki na ptasie mleczko:
400 ml śmietanki kremówki 30%
2 galaretki (najlepiej przezroczysta/krystaliczna lub ew. cytrynowa)
500 ml wrzątku
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia, ale pilnując, aby nie stężała. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec miksowania wlać chłodną galaretkę. Masa będzie rzadka. Przelać ją na piernikowy spód z powidłami i przełożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Składniki na czekoladową polewę:
75 ml śmietanki kremówki 30%
25 g masła
20 g kakao
30 g cukru
1 łyżka żelatyny*
Kremówkę, masło, kakao i cukier przełożyć do rondelka i podgrzać do czasu aż całość się rozpuści i powstanie gładka polewa. Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku – tylko do jej przykrycia. Szybko i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać do czekoladowej masy i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Błyskawicznie przelać na stężałą piankę i rozprowadzić po całej jej powierzchni, bo szybko zastyga.
*Dodatek żelatyny sprawia, że polewa jest lśniąca i idealnie trzyma kształt – przy krojeniu nie „brudzi” pianki z ptasiego mleczka : )
MA==