Kuchnia

Brokuły

Mój przepis na pyyyszne medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA


5 dużych ziemniaków
1-2 szklanki brokułu
1-2 wiązki szczypiorku
pół małej czerwonej cebuli
pół pora
2 jajka
1,5 szklanki startego sera żółtego [ ja użyłam Masdaamera, ale równie dobrze smakuje z Goudą, Groyerem, etd.]
łyżeczka soli
pieprz do smaku
2 łyżki kwaśnej śmietany

1. Pokrój w kostkę ziemniaki. Gotuj je przez 10 minut w osolonej wodzie.

2. Umyj brokuły. Wrzuć je do wrzątku i gotuj przez 4-5 minut. Po wyjęciu z gorącej wody możemy zabrać się za ich pokrojenie w nieco większe kawałki niż ziemniaki.

3. Pokrój cebulę, szczypiorek i por.

4. Ugotowane ziemniaki zmieszaj z podgotowanymi brokułami. Dodaj śmietanę, cebulę, por, szczypiorek. Następnie wymieszaj masę ze startym żółtym serem i jajkami, dopraw solą i pieprzem.

5. Nastaw piekarnik na 180 stopni.

6. Foremki wysmaruj masłem [ja użyłam muffinkowej blachy] i wypełnij je uzyskaną masą.

7. Piecz przez 20-25 minut aż zarumienią się z wierzchu.

Najlepiej wyciąga się je z formy, gdy już trochę przestygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation