Kuchnia

MIĘSA

Polędwica ze śliwkami

Składniki:
400 g polędwicy wieprzowej
100 g śliwek suszonych
100 ml. czerwonego, wytrawnego wina
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz, ostra papryka
2-3 łyżki soku z cytryny
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
Polędwicę umyć, osuszyć.
Ułożyć na desce, ostrym nożem naciąć poziomo , nie przecinając do końca. Z polędwicy powinniśmy otrzymać płaski kawałek mięsa (krok 1. na zdjęciu).
Przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić płaską końcówką tłuczka do mięsa (krok 2 na zdjęciu).
Mięso skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem i ostrą papryką.
Na jednym z dłuższych boków ułożyć śliwki, jedna obok drugiej.
Zwinąć mięso jak roladę, wzdłuż boku ze śliwkami.
Związać nicią kuchenną, oprószyć solą i pieprzem, pod nić poprzetykać gałązkami rozmarynu.
Polędwicę włożyć do żaroodpornego naczynia, na dno wlać wino, oliwę i włożyć masło.
Wstawić do gorącego piekarnika i pic prze 20-25 min.
Wyjąć, przed krojeniem odczekać 5 min.
Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation