Kuchnia

vege

Kapusta wigilijna z podgrzybkami i suszonymi śliwkami

Składniki

250 g mrożonych podgrzybków
500 g kapusty kiszonej
1 cebula
1/3 jabłka
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki białego wina lub wody lub domowego bulionu
1/4 szklanki wody
100 g pokrojonych suszonych śliwek
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy extra vergine

Przyprawy

sól i świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki kminku całego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Podgrzybki rozmrozić i pokroić na kawałki. Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, odcisnąć, pociąć nożyczkami w kilku miejscach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Dodać kapustę, przyprawy: sól, pieprz, kminek, sos sojowy i cukier. Mieszając smażyć przez minutę.
Dodać rozmrożone grzyby oraz starte jabłko i dalej smażyć przez minutę. Wlać wino lub wodę oraz dodatkową wodę i zagotować. Dodać śliwki, przykryć i gotować przez około 10 minut, w międzyczasie 1 - 2 razy przemieszać.
Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje, od czau do czasu zamieszać. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i oliwę extra vergine. Pogotować jeszcze przez 1 - 2 minuty i odstawić z ognia. Podawać z pieczywem lub wykorzystać jako farsz do pasztecików.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation