Kuchnia

kuchnia

Szakszuka

Składniki:

4 jajka,
3 ząbki czosnku,
puszka pomidorów krojonych,
cebula,
czerwona papryka,
papryczka chili (lub ½ łyżeczki chili w płatkach),
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
łyżeczka octu balsamicznego,
łyżeczka ziaren kuminu,
łyżeczka cukru,
łyżka oliwy lub oleju,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól morska i świeżo mielony pieprz.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na oliwie lub oleju. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili. Wszytko smaż przez minutkę. Teraz wlej pomidory, wrzuć paprykę, którą wcześniej pokrój w niedużą kostkę.

Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i dodaj koncentrat, ocet, cukier, kumin, sól oraz pieprz i wszystko smaż jeszcze przez 5 min.

Po tym czasie zrób w gęstym sosie 4 wgłębienia i bij do nich 4 jajka. Wszystko smaż pod przykryciem przez 10 min (lub aż białka się zetną).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation