Kuchnia

Jedzenie

Składniki na ciasto (blaszka o wymiarach 26x30cm albo trochę mniejsza):

8 białek
szczypta soli
4 żółtka
100 gramów cukru
150 gramów maku
100 gramów wiórków kokosowych
100 gramów migdałów zmielonych na mąkę, najlepiej jest ją przesiać
łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)


Wykonanie:

1. Do białek dodaj szczyptę soli, a następnie ubij je na prawie sztywną pianę.
2. Wciąż miksując na największych obrotach stopniowo dodawaj do piany cukier.
3. Kiedy piana będzie bardzo dobrze ubita dodawaj do niej po jednym żółtku i wciąż miksuj (kilka minut).
4. Za pomocą łyżki wmieszaj (bardzo delikatnie!) w masę suche składniki i esencję waniliową.
5. Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia (swoich blaszek nie natłuszczałam ani nie posypywałam mąką). Przelej do każdej po połowie masy.
6. Piecz blaty w 170 stopniach C przez 15-20 minut.
7. Upieczone placki odstaw do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation