Kuchnia

ciastki

PIERNICZKI NA CHOINKĘ -NIGELA

300 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1-2 łyżeczki świeźo mielonego czarnego pieprzu
100 g miękkiego masła
100 g miałkiego brązowe cukru (Muscovado)
2 duże jajka rozkłócone z 4 łyżkami płynnego miodu

Do płaskiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i cukier. Wymieszaj. Dodaj masło i zacznij wyrabiać ciasto. Stopniowo wlewaj jajka z miodem. Jednak jeśli składniki się połączyły, nie wlewaj całej porcji (ja zużyłam ok. 2/3). Ciasto włóż na 30-60 minut do lodówki. Jeśli nie masz czasu, to po 30 minutach wyjmij tylko tyle ciasta, ile potrzebujesz do jednorazowego rozwałkowania. Reszta niech sobie czeka w lodówce. Wałkuj ciasto na taką grubość, jakie chcesz mieć pierniczki, i wykrawaj z nich dowolne kształty. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika nie zapomnij o zrobieniu dziurek na wstążeczkę. Ja robiłam je pałeczką do sushi, ale możesz użyć np. ostrej końcówki szprycy.
Pierniczki piecz w temp. 170 stopni. Czas pieczenia zależy od ich grubości. Moje cieniutkie piekły się ok. 10 minut.
Studź pierniczki na kratce i przechowuj w puszce.
Najlepiej jest je ozdabiać dzień przed powieszeniem na choince, aby zdążyły wyschnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation