Kuchnia

Ciasta

Keks makowo-pomarańczowy

1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka suchego maku
150g masła
4 jajka L
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 krople aromatu pomarańczowego
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

+ do lukru: 1/3 szklanki cukru pudru, odrobina gorącej wody, skórka pomarańczowa do dekoracji

1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Jajka i cukier puder miksujemy 2-3 minuty do powstania puchu. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe, wsypujemy mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz aromat. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy drewnianą łyżką.


2. Masę wykładamy do keksówki (u mnie 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy.


3. Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody, lukrem polewamy ciasto. Posypujemy skórką pomarańczową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation