Kuchnia

Kuchnia

Składniki:
jajka [4 szt.]
cukier [150 g] (ok 3/4 szklanki)
mąka [1 szklanka]
proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
kakao [2 łyżki]
woda [1 łyżka]
krem w proszku ajerkoniakowy [1 op.]
mleko [300 ml]
śmietana [400 ml] (30%)
galaretka [2 op.] (cytrynowa)
banan [4 szklanki] (duże)
migdały [1 op.] (płatki)

Przygotowanie:
Przepis ten jest od użytkowniczki intma43
jest przepyszne więc postanowiłam się z wami podzielić.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić sztywną pianę z białek, dodawać stopniowo cukier oraz po 1 żółtku. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiane kakao. Zmiksować. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać nieco wody. Ciasto wylać na prostokątną blachę. Piec ok.25 min.temp.170 st.C.
Po upieczeniu biszkopt przestudzić, nasączyć ponczem. Mój przepis na poncz:sok z połowy cytryny+3 łyżki cukru+3/4 szkl.letniej wody.

Krem ajerkoniakowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na biszkopt kakaowy.

Banany pokroić wzdłuż a potem na pół, ułożyć na masie kremowej, skropić sokiem z cytryny i nakryć np.papierem do pieczenia, żeby banany nie ściemniały.

Masa piankowa: Rozpuścić galaretkę w 1 szkl.wody, przestudzić. Ubić śmietanę, pod koniec ubijania cienką strużką dolewać tężejącą galaretkę do ubitej śmietany. Masę wyłożyć na banany, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki, żeby całość stężała.

Polać polewą czekoladowa wykonana własnym sposobem i posypać migdałami.

Przepis wydaje się nieco skomplikowany, ale tak na prawdę jest prosty i wart wypróbowania- ciacho jest smaczne :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation